Myrta

Myrta obecná (Myrtus communis)

Myrta, symbol lásky, nesmrtelnosti a rajské zahrady, voní po celé mediteránní oblasti Evropy, zejména na Korsice a Sardinii. Bílé nebo růžové hvězdičkovité květy vystřídají okrouhlé, modročerné nebo jantarové bobule - oblíbené u ptáků.                                                                                                                                      Myrta byla zasvěcena bohyni Venuši a ženy, koupající se ve vodě s vůní myrty, nosily myrtový věneček.    Od 18. století se hrnkované myrty nechaly přezimovat v interiéru a v létě se přenášely ven, aby vykvetly. Větve myrty byly jako falický symbol předávány ženichovi. Dodnes se objevují ve svatebních kyticích.

Kulinářské využití                                                                                                                                                    Marinády a polévky pro kořeněnou, citrusovou příchuť. Listy chutnají jako nové koření s mentolem. Listy a bobule okoření jehněčí a vepřové maso.                                                                                                                Na Korsice a na Sardinii se myrta používá do aromatického likéru zvaného Mirto. Bobule slouží jako náhražka pepře. Květy mohou být ozdobou / oblohou pokrmů.

Nutriční údaje                                                                                                                                                          Myrta jako protizánětlivá bylina je bohatým zdrojem flavonoidových antioxidantů, které pomáhají předejít rozvoji kardiovaskulárních onemocnění ochranou cév před poškozením, snižuje hladinu špatného cholesterolu. Některé studie ukázaly, že může být užitečná pro regulování hladiny krevní glukózy při cukrovce.

Léčivé účinky                                                                                                                                                            Esenciální olej zmírňuje akné a kožní nemoci. Bylinkový čaj připravený ze sušených listů a plodů snižuje hladinu glukózy v krvi při cukrovce. Může mít rovněž protirakovinné, protizánětlivé  a antioxidační vlastnosti.                                                                                                                                                                  Listy se používaly při rituálním omývání mrtvých.

-------

Zpracováno dle knihy Bylinky od Gill Davies (vyd. Euromedia, edice Esence, 2017), str. 91


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky